Kronik Boğaz Ağrısı Yüzünden İşinizden mi Kalıyorsunuz?.
" Ne zaman doktora görünmeli, bademciklerinizi kontrol ettirmelisiniz? Bademcik ameliyatı için fazla yaşlı olduğunuzu sanıyorsanız, bir daha düşünün. Bir çok yetişkin oluyor ve araştırmalar nispeten güvenli olduğunu söylüyor. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, bademcik ameliyatı olan yetişkinlerde komplikasyonların ve ölüm oranının çocuklarda olduğu gibi düşük olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bademcik ameliyatı olan yaklaşık 6.000 yetişkin üzerinde yaptıkları araştırmada ameliyatın tekrarı oranının çocuklardakinden biraz daha fazla olmak üzere yüzde 3.2 olduğu da tespit edilmiştir. Bu durum, bademcik ameliyatının yetişkinlerde daha fazla ağrı ve kanamaya neden olan daha karmaşık bir işlem olması yüzünden olabilir. Nedenini anlamak için, bademciğin yapısına bakmak gerekir. Çocuklarda bademcikler çoğunlukla boğazda yer alırlar. Yetişkinlerde dokulara gömülü durumdadırlar ve ulaşılmaları daha zordur. Aynı zamanda, tekrarlayan enfeksiyonlarla birlikte daha fazla yara izi oluşmuştur ve bu da bademciklerin yerinden çıkarılmasını daha da zorlaştırır. Doğal olarak, bademcik iltihaplanmalarına yatkın olan yetişkinler yıllar içersinde çocuklardan daha fazla enfeksiyon geçirmiş durumdadırlar. Bademciklerinizi ne zaman kontrol ettirmelisiniz? Uzmanlar, eğer boğaz ağrısı yüzünden bir defasında günlerce işinizden uzak kalıyorsanız bademciklerinizi kontrol ettirmenizi öneriyorlar. Ameliyat ne zaman gereklidir? Ne zaman değildir?
- Eğer hafif ağrınız varsa ve yılda iki üç kez işinizden kalıyorsanız, muhtemelen bademciklerinizi aldırmanıza gerek yoktur.
- Yılda birkaç kez gerçekten yutkunamayacak derecede hasta oluyorsanız, enjeksiyon yaptırmaya, sıvı almaya ihtiyaç duyuyor ve her seferinde 7 ila 10 gün işe gidemiyorsanız, ameliyat sizin için gerekli demektir.
Ameliyat kararı verirken semptomların yoğunluk derecesine, sıklığına ve günlük yaşam üzerindeki etkilerine bakılmalıdır. Yetişkinler için iyileşme süresi ne kadardır? Yetişkin hastalar bir haftalık ağrıya hazırlıklı olmalılar. Bu eğlenceli bir operasyon değil ve hastalar beklediklerinden daha fazla ağrı çekebilirler. Bir çocuk hasta ameliyat olduğu gün hamburger yemek isteyebilirken, yetişkinler yedi-on gün boyunca yemek yemeyi fazla istemeyebilirler. Ameliyat sonrası en büyük komplikasyon pnömoni, idrar yolu ve yüzeyel bölgelerin enfeksiyonudur. Sıradaki araştırmalar Şimdi araştırmacılar yüksek riskli hastaların ameliyat sonrası enfeksiyonlarını önlemek üzerine odaklanıyorlar, böylece belki de ameliyatın tekrarlanması gereği de azaltılmış olacak. Ameliyat sonrası kanamaların ve ağrının azaltılması konusunda neler yapılabileceği araştırılıyor. Eskiden antibiyotiklerin ağrıyı azaltacağı düşünülüyordu ancak daha sonraki çalışmalar bunun yararlı olduğunu kanıtlamadılar. Aynı zamanda birçok kaplayıcı solüsyon da halen denenmekte. Bununla birlikte, şu ana kadar hatasız hiç bir teknik bulunamadı- ve bu solüsyonların işe yaraması umuluyor.