Kanserliyken Egzersiz Yapmalı mısınız?
Günlük rutininize biraz fiziksel aktivite katın
Kanser teşhisi ile karşı karşıya kaldığınızda bir egzersiz programına başlamak ya da sürdürmek en son düşüneceğiniz şey olabilir.
Bu anlaşılabilir bir durum. Teşhisinizden önce bile düzenli bir egzersiz için zaman bulmanız zor olabilir. Testler, doktor ziyaretleri gibi sırada bekleyen tüm yeni tedavilerin yanında egzersiz yapma olasılığınız çok düşük olacaktır.
Yine de, kanser tedavisi olurken bir yandan da fiziksel aktivite yapmayı düşünmeniz için birçok iyi neden var. En önemlisi, kanser teşhisinin ardından hayattan beklentilerinizi arttırmak-bazı vakalarda kanserin tekrarlama riskini düşürmek - için düzenli fiziksel aktivitenin önemini bazı çalışmalar ortaya koymuş durumda.
Son araştırma, aynı zamanda, aşırıya kaçmayan egzersizin fiziksel, ruhsal ve duygusal sağlığınızı geliştirdiğini de göstermiştir. Egzersiz, kanser teşhisinden sonra gelen üzüntü duygusunu , kullanmadan atlatmanızı sağlayarak, kilonuzu kontrol etmenize, daha iyi uyumanıza, daha keyifli olmanıza yardımcı olur.
Düzenli fiziksel aktivite ayrıca ameliyat ve bazı tedaviler sonrası zayıflayan kas gücü ve esnekliğini de arttırır. Kalp damar fonksiyonunuzu geliştirir ve kemiklerinizi korur. Stresi azaltma gücü vardır, daha fazla enerji verir ve tedavide iyileşmenizi hızlandırır.
Bitkinlikle savaşmak
Kemoterapi, radyasyon ve kemik iliği nakli gibi kanser tedavileri enerjinizi düşürebilir. Bu nedenle, kanser ilaçları kanser hücrelerine saldırdığında, kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere sağlıklı hücreleri de tahrip ederler. Sonuç olarak hastaların bitkinlik yaşamalarına neden olan anemi oluşabilir.
Bu mantıksız görünebilir ama egzersiz bitkinliğinizin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Araştırmalara göre düzenli olarak egzersiz yapan kanser hastalarının yüzde 40-50 si daha az bitkinlik yaşadıklarını belirtmişlerdir. O nedenle, ilk başta kalkıp harekete geçmek biraz fazla çaba gerektirse de, egzersiz bitkinliğin azaltılmasında uzun vadeli bir yarar sağlamaktadır.
Doktorlarınızla değerlendirin
Elbette, ne zaman hangi egzersizi yapmanın sizin için uygun olduğunu doktorlarınızla konuştuğunuzdan emin olmalısınız.
Ameliyattan hemen sonrası gibi vücudunuzun iyileşmeye ihtiyaç duyduğu ve fiziksel aktiviteye ara vermeniz gereken zamanlar olabilir.
Ayrıca, ne tür fiziksel aktivite yapmak istediğinize karar verirken dikkate almanız gereken lenf ödemi gibi durumlar ya da semptomlara sahip olabilirsiniz.
Tedavi sürecinde keyifsiz günlerinize göre egzersiz rutininizi ayarlamanız gerekebilir. Ö eğin, kemoterapi alıyorsanız, en fazla yan etkilerin göründüğü günlerde egzersizden kaçınmak ya da azaltmak isteyebilirsiniz. Ya da radyasyon tedavisi alıyorsanız, tedavinin bitmesine yakın veya tedavi bittikten sonraki haftalarda egzersiz azaltılabilir ya da bazı durumlarda bırakılabilir.
Vücudunuzu dinleyin
Egzersizin mutlaka bir saatlik ağır aerobik ya da uzun mesafe koşuları şeklinde olması gerekmez. Hemen hemen her tür fiziksel aktivite şeklinde olabilir.
Yavaş başlamanız ve her seferinde biraz arttırmanız öneriliyor. Formunuza ve rahatlık düzeyinize göre 10 dakikalık bir yürüyüşle başlayabilirsiniz. Bazılarına göre 20 dakika veya daha fazlası ile başlamak uygun olabilir.
Haftada beş gün veya daha fazla 30 dakika aerobik yapmayı deneyin. Ama acele etmeyin. Çok fazla yapmaya çalışırsanız hevesiniz kırılabilir ve egzersiz yapmayı tamamen bırakabilirsiniz. Eğer kanserden önce bir spor salonu müdavimi idiyseniz bir süreliğine spor etkinliklerinizin yoğunluğunu azaltmak zorunda kalabilirsiniz.
Vücudunuzun sesini dinlediğinizden emin olun ve o gerek duyduğunda çalışmalarınızı azaltın. Bazı günler enerjiniz daha az olabilir, o nedenle kendinizi son egzersiz seansınızdaki düzeye ulaşmak için zorlamamanız gerektiğini bilmelisiniz. Bazen hedefiniz sadece egzersizi bitirmek olacaktır. İyi hissetmiyorsanız ve ateşiniz varsa egzersiz yapmayın.
Diğer önerilerden bazıları:
- Kesintisiz yarım saat boyunca egzersiz yapacak enerjiniz yoksa, bırakın yapmayın. Gün içinde 3 kez 10 dakikalık yürüyüş yapmayı deneyin.
- Egzersizi eğlenceli hale getirin; bir yürüyüş arkadaşı bulun, ya da yatık bisiklet veya yürüyüş bandı üzerindeyken kulaklıklardan müzik dinleyin.
- Rahat giysiler giyin ve bol su için.
- Kollarınızı yana açıp kapatarak ve olduğunuz yerde yürüyerek ısının ve hafif esneme hareketleriyle rahatlayın.
- Biraz bahçe işi ya da ev işi yapın-her ikisi de fiziksel aktivite yerine geçer.
- Aerobik değil ama yoga ve tai chi yapmayı düşünün, hareket ve meditasyonu birleştirirler ve iyi hissettirirler.
- Kanser hastaları için oluşturulmuş programları araştırın. Bazı sağlık kuruluşları ve hastaneler kanserli kişilerin sorunlarına ve gereksinimlerine yönelik egzersiz sınıfları sunarlar.
- Radyasyon tedavisindeyseniz yüzme havuzlarından uzak durun; enfeksiyona neden olan bakterilere maruz kalabilirsiniz ve klor ışın almış cildinizi tahriş edebilir.