Grip mi yoksa Soğuk Algınlığı mı? Gerçekleri Öğrenin.

Ani semptomlar grip olduğunu gösteren bir ipucudur

Kendinizi iyi hissetmiyorsunuz.  Bitkinsiniz, öksürüyorsunuz ve bu unuz tıkalı. Bunun grip mi yoksa sadece bir soğuk algınlığı mı olduğunu nasıl anlarsınız?

Soğuk algınlığı, üst solunum sistemi bozan viral bir infeksiyon hastalığıdır. Ayrıca akut viral franjit, veya akut nezle olarak da bilinir. Grip ise virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, çok bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla başkalarına geçer. Grip ve soğuk algınlığı belirtileri oldukça benzer olduğu için hastalığın soğuk algınlığı (nezle) mi yoksa grip mi olduğu kolay anlaşılamaz.

 

Genelde, grip belirtileri soğuk algınlığından daha erken ve daha yoğun hissedilir. Grip olan insanlar iki, üç hafta kendilerini yorgun ve bitkin hissederler. Gripte; ateş, titreme, soğuk terleme, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve akıntısı da sık görülür. Bu durumda mutlaka bir hekime muayene olmanız gerekmektedir. Doktorlar yaptıkları muayene sonucunda grip ve soğuk algınlığı ayrımını yapabilmektedir.

Grip ve soğuk algınlığı semptomları birbirine benzer ancak şiddetleri farklılık gösterir. Grip mi soğuk algınlığı mı geçirdiğinizi çabucak anlamak için enfeksiyon hastalıkları uzmanları GERÇEKLER sözünü düşünmenizi söylüyor.  Yani, ateş, ağrılar, üşüme, yorgunluk ve aniden başlama- tüm bu semptomlar grip olduğunu gösterir.

Aniden başlama anahtardır

“Lamba düğmesini açar gibi aniden ortaya çıkan semptomlar “ Üstünüze bir ton tuğla dökülmüş gibi aniden başlayan bir solunum hastalığı pekala grip olabilir.

Diğer başka semptomlar olmaksızın tıkalı bir burun, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı grip göstergesidir. Yetişkinlerde, kusma,  gripten çok mide problemi işaretidir. (Grip, solunum yollarını etkiler, sindirim yollarını değil.)”

Geç olmadan yardım almak

“Grip semptomları taşıdığınızı hissederseniz en kısa zamanda doktorunuzla iletişim kurun. Özellikle gribe karşı etkili antiviral , reçetesi kullanmaya aday olabilirsiniz.

Antiviral ilaçlar, gribin etkilerini azaltabilir ve süresini kısaltabilir. En çok, ilk 48 saat içinde başlanırsa işe yarar.

Astım, kronik engelleyici akciğer hastalığı veya diğer solunum problemleriniz nedeniyle yüksek risk altındaysanız, antiviral ilaçlar sizin için daha hafif bir griple hastanede bakım gerektiren çok ciddi bir grip arasındaki fark demektir.

Korunma: En iyi ,

Uzmanlara göre, grip ve zatürree gibi grip komplikasyonlarına karşı en iyi korunma şekli grip aşısıdır. Aşı, en yüksek risk grubundaki 5 yaş altı çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve kronil akciğer problemi olanlar için kritik önem taşır.

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

Lokal ve genel yan etkileri bulunmaktadır. Aşı yerinde ağrı, sertlik, şişlik, morarma ve kızarma lokal olan yan etkilerdir.Bunlar çok ciddiye alınacak sorunlar değildir. Bu tür komplikasyonlara kolonyalı pamuk ile kompres uygulamak yeterlidir.

Aşıyı takip eden ilk günler içinde ateş, yaygın ağrılar, yorgunluk, terleme, genel ya da sistemik yan etkilerdir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Bazı duyarlı kişilerde ise şiddetli gribe benzer tablo oluşabilir, bu deneyimi yaşamış olanlara bir daha aşı yapılmaz.

Grip aşısı alerjiye de yol açabilir. Yumurta ya da adjuvan alerjisine bağlı olarak döküntü, ateş, nefes darlığı olabilir. Bu durumları yaşamış olanlara da bir daha aşı yapılmamalıdır.

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ 10 FARK NEDİR?

  1. Soğuk algınlığında ateş nadir, gripte ateş yüksek olup 38 derece veya üstüdür.
  2. Soğuk algınlığında boğaz ağrısı olurken gripte boğaz ağrısı sıklıkla görülmektedir.
  3. Soğuk algınlığında baş ağrısı nadir görülür gripte genel baş ağrısı görülür.
  4. Genel vücut ağrısı, kas ağrısı gibi şikayetler soğuk algınlığında az görülür, gripte daha sık görülür.
  5. Yorgunluk hissi soğuk algınlığında hafifken, gripte ağır yorgunluk görülmektedir.
  6. Burun tıkanıklığı soğuk algınlığında sık görülür, gripte burun tıkanıklığı sık değildir.
  7. Hapşırık soğuk algınlığında sıkça görülür gripte nadirdir.
  8. Soğuk algınlığında öksürük nadir , gripte genellikle öksürük görülür.
  9. Soğuk algınlığından kaynaklanan komplikasyonları sinüzit ve otit gibi nispeten hafif iken gripte zatürre ve bronşit gibi kimi zaman ölümcül de olabilen ciddi komplikasyonlar görülmektedir.
  10. Soğuk algınlığını önlemek için aşı yoktur, ancak grip aşı ile önlenebilmektedir.