Kansere bağlı yorgunlukla baş etmenin 6 yolu

Tükenmiş hissediyorum!

Kanser hastalarıyla bire bir yapılan çalışmalarda sürekli duyulan cümlelerden biri. Kanser tedavisinin en yaygın yaşanan yan etkilerinden biri yorgunluk.

Kansere bağlı yorgunluk, yorgun hissetmekten farklıdır. Yorgun hissettiğinizde biraz uyursunuz ve uyandığınızda yenilenmiş ve iyi hissedersiniz. Kansere bağlı yorgunluk semptomları yeterince uyuduğunuzda bile devam edebilir.

Birçok kanser hastası neden bu kadar yorgun hissettiklerini öğrenmek isterler. Buna birçok faktör neden olabilir. Öncelikle, kanser tedavisi gelir. Kemoterapi, radyasyon terapisi, biyoterapi ve ameliyatların hepsi yorgunluk hissine yol açabilir. Bu durum, tedavinin anemi gibi (vücutta oksijen taşımaya yardım eden kırmızı kan hücrelerinin azalması) ya da sıvı kaybı veya beslenememe gibi yan etkilerine bağlı olabilir. Yan etkileri gidermek için alınan ilaçlar da kansere bağlı yorgunluğa neden olabilir.

O halde kanser tedavisi görmenin duygusal ve zihinsel yönleri vardır. Çok ciddi bir hastalığınız olduğu gerçeğini kabullenmenin yanı sıra, yapılacak testleri, doktor ziyaretlerini organize etme ve hastalığınız hakkında bilgi sahibi olma gibi detaylarla da ilgilenmeniz gerekir. Bazı hastalar depresyon, endişe bozukluğu ya da uyuma güçlüğü yaşarlar. Bütün bunlar yorgunluğa neden olabilir. Yorgunlukla baş etmenin en iyi yolu altta yatan sebebi tedavi etmektir. Ne yazık ki, gerçek sebep bilinmiyor olabilir ya da nedenler çeşitli olabilir. Kansere bağlı yorgunluk konusunda hastalarla yapılan görüşmelerde kişisel bakım ve hastaların kendilerine nasıl yardımcı olabilecekleri üzerine odaklanıldı.

Bunlardan bazıları:

1. Susuz kalmayın. Doktorunuza ne kadar su içmeniz gerektiğini sorun. Sade içme suyu en iyisidir ama sevmiyorsanız aromalı su içmeyi ya da bir dilim limon eklemeyi deneyebilirsiniz. Süt, meyve suyu ve çay gibi diğer kafeinsiz ve alkolsüz içecekler de su ihtiyacınızı karşılayabilir. Özellikle alışkın değilseniz susuzluğa yol açabileceği için kafeini en aza indirin.

2. Günlük işlerinize devam edin. Pazartesi günleri neden o kadar bitkin hissettiğimizi hiç düşündünüz mü? Çünkü hafta sonu geç yatarız ve daha çok uyuruz ve bu da hafta içi rutinimizi bozar. Eğer sürekli sadece okumaya çalışırsanız bu yorucu olabilir. Bildik alışkanlıklarınıza bağlı kalırsanız daha iyi hissedersiniz çünkü vücutlarımız rutini sever. O nedenle her gün aynı saatte yatmaya ve kalkmaya çalışın. Ve kalkar kalkmaz pijamalarınızı çıkarın. Günlük giysilerinizi giymek kendinizi gün için daha enerjik hissetmenizi sağlar.

3. Aktiviteleriniz arasında öncelikli olanları belirleyin. Uyanıp gün için giyinerek kendinizle ilgilenmek gibi yapılması gereken aktiviteler var. Ayrıca bazı kişiler tedavi sırasında çalışmaya gerek duyabilirler, o nedenle işleri için enerjiye ihtiyaçları olabilir. Bu aşamada yenileyici aktivitelere bakmak önemlidir. Bunlar kişiye bağlı olarak ağaç işleri, arabayla ilgili ufak tefek işler, yemek pişirme ve hafif bahçe işleri olabilir. Uzmanlar hastalara yapmaktan olabildiğince keyif alabilecekleri şeyleri yapmalarını öneriyorlar. Gerisini boş verin çünkü gerçekten sevdiğiniz şeyi yapmaktasınız ve bu sizin ruhunuzu onarmakta.

4. Gün içinde biraz “güç şekerlemesi” yapın. Güç şekerlemesi diyebileceğimiz dinlenme süresi bir saatten az olmalıdır. Hastalara her gün bir ya da gerekirse iki güç şekerlemesi yapmaları öneriliyor. Bu kısa zaman dilimi en dinlendirici süredir. Daha uzun süreli olursa dinlenme döngünüzle çatışabilir ve yorgunluğunuzu arttırabilir.

5. Egzersiz yapın. Mantıksız görünebilir ama fiziksel aktivite aslında yorgunluğunuzu azaltabilir. Meme kanseri ve diğer kanser hastalarıyla yapılan çalışmalar göstermiştir ki haftada üç -beş kez 30 dakika gibi az bir yürüyüş yaptıklarında daha az yorgunluk hissetmekteler. Kısa süreli hafif aktivitelerle başlayabilirsiniz. Durumunuzla ilgili kısıtlama olmadığından emin olmak için egzersize başlamadan önce doktorunuza danışın.

 

6. İyi beslenin. Doktorlarınızla konuşun ve dengeli beslenme için önerilerine uyun. Zaman zaman diyetinize süt, peynir ve yumurta gibi ekstra kalori eklenebilir. Yorgunluk, kanser ve tedavilerinin yoğun ve en sık beklenen yan etkisi olsa da bu duyguları doktorunuzla konuşmaktan çekinmemelisiniz. Bazen yorgunluk, altta yatan tıbbi bir sorunun ipucu olabilir. Bazı durumlarda ise yorgunluğun bazı nedenlerini kontrol etmeye yardımcı tıbbi müdahaleler yapılabilir.