1946 ve Sonrası Doğanların (60 yaş ve üstü) Kalp Sağlığı Rehberi
Aile hekiminize sormanız gereken önemli sorular
1946 ve sonrası doğanlar için egzersiz yapmak, doğru beslenmek ve düzenli doktor kontrolü şimdiye kadar hiç bu kadar önemli olmamıştı. Sağlık risklerinin arttığı- kalp hastalığı, kalp krizleri ve felçlere dikkat edilmesi gereken- yaşlara giriyorlar.
Uzmanlar, bu kişilerin her yıl aile hekimlerine görünmeleri gerektiğini söylüyor. Aksi halde problemlerine tanı konulamaz ve tedavi edilemez, bu onların hepsinde çok sık rastlanan bir durumdur.
Çoğu erkek, eşleri başının etini yiyene kadar bir doktora görünmüyorlar. Kadınlar menopoza girene kadar bir dahiliye uzmanına bile gitmiyorlar. Ve gerçek bir fırsatı kaçırıyoruz. 1946 sonrası doğanlar aile hekimlerini ziyaret etmeden önce bir takım sorulara hazırlıklı olmalılar.
Uzmanlar kendi hastalarına verdiği yanıtlarla birlikte bazı sorular paylaşıyor:
1. Kolestrolümü ve şekerimi ne kadar sıklıkta kontrol ettirmeliyim?
Uzmanlar herkese 20 yaştan itibaren kolestrol ve şekerini kontrol ettirmeye başlamalarını öneriyor. Eğer risk faktörleri bulunuyorsa her yıl –bunun dışında her beş yılda bir- yeniden ölçülmeli. Aynı zamanda vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksini (BMI) normal oranda korumalısınız.
2. Bazı kişiler daha erken kontrolden geçmeli midir?
Uzmanlar ailelerinde erken kalp hastalığı olanların, yani yakın aile bireylerinde erkekler için 55 kadınlar için 65 yaştan önce bu teşhis konmuş kişilerin daha erken kontrolden geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu kişiler kan basıncı rakamlarını takip etmeli, eğer yüksekse diyete ve egzersize gerekiyorsa tedaviye başlamalılar.
3. Diyet ve egzersiz konusunda neler yapılabilir?
1946 ve sonrası doğanlar diyet konusunda doktorlarına danışmalılar. Uzmanlar şu anda en iyisi olduğunu düşündüğü Akdeniz diyetini öneriyor. Bu yaş grubu haftanın bir kaç günü en azından 30 dakikalık tempolu egzersiz yapmalı. Üç kelimeden fazla konuşacak fırsat bulamıyorsanız o egzersiz yeterince tempolu demektir
4. Daha yaşlıysam ve şu ana kadar hiç bir şey yapmamışsam?
Şu anda 50 li 60 lı yaşlarında olup da daha genç yaşlarında bu gibi sağlıklı davranışlar kazanmamış olanlar da hala bir başlangıç yapabilirler. Daha önce yapmadıysanız geç kalmış değilsiniz. Sigara içiyorsanız da hala bırakabilirsiniz.
Uzmanlar 50 yaşından sonra insanların sağlıklı bir kalbe sahip olmak konusunda düşünmeye daha yeni başlamadıklarını umuyor. “Bu davranışlar bir gecede kazanacağınız şeyler değil.” Tüm yaşamınız boyunca aldığınız kararlar kalp sağlığınızı belirler.